Αρχική Νέα - Εκδηλώσεις 2018 O επικεφαλής της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης ενάντια στη σύμβαση υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

O επικεφαλής της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης ενάντια στη σύμβαση υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

1751
0

Συμπατριώτες,
Ηπειρώτες της αποδημίας και όσοι από την πατρώα γη μας κάνετε την τιμή να είσαστε εδώ μαζί μας σήμερα.

Φίλες και φίλοι
Σ’ αυτήν την αίθουσα έγινε η προετοιμασία, οι προσυνεδριακές διαδικασίες για τα παγκόσμια πανηπειρωτικά συνέδρια, εδώ οργανώθηκαν επιστημονικές ημερίδες για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, τη διάσωση και ανάπτυξη του Αμβρακικού, την απορρύπανση του Καλαμά και της Παμβώτιδας, τη στρατηγική της Ανάπτυξης για την Ήπειρο, για την ανάπτυξη του τουρισμού, για τα δάση μας, για την επέκταση των οικισμών, για τα ιδιοκτησιακά προβλήματα των «νέων χωρών», για το Πανεπιστήμιο, για το ΤΕΙ, για τους αρχαιολογικούς χώρους, για την αναστύλωση του γεφυριού της Πλάκας, για τη ΔΩΔΩΝΗ.

Εδώ σ΄ αυτήν την αίθουσα,
κατέληξαν τα 4 παλληκάρια τους (ένα από κάθε νομό μας) που πεζοπορώντας μέρες και μέρες από τα ακριτικά χωριά, έφεραν το μήνυμα του αγώνα για την ανάπτυξη της Ηπείρου.

Εδώ σ΄ αυτήν την αίθουσα,
Συναντήθηκε η πρωτοβουλία των 4 δημάρχων για τη ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Με δυο λόγια εδώ αυτή η αίθουσα έχει αφουγκραστεί τα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία μας, βουλευτές και υπουργούς, δημάρχους και κοινοτάρχες αλλά κυρίως τους απλούς απόδημους Ηπειρώτες για κάθε θέμα που απασχόλησε την Ήπειρο τα τελευταία 40 χρόνια. Αφουγκράστηκε και ζύγισε, και πάντα πέταξε στην άκρη όσα στοιχίζονταν  πίσω από συμφέροντα, όσα ήταν μακριά από τον κόπο του ξωμάχου, του μισθωτού, του μικροεπαγγελματία.

Εδώ σ΄ αυτήν την αίθουσα,
Ξετινάχτηκε η μίζερη αντίληψη ότι η Ήπειρος είναι φτωχή από θέλημα τάχα Θεού, ότι δεν έχει δυνατότητες να θρέψει τα παιδιά της  και γι’ αυτό παίρνουν από τα παλιά χρόνια των ομματιών τους και ξενιτεύονται.

Εδώ σ΄ αυτήν την αίθουσα,
ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ότι η Ήπειρος έχει τις δυνατότητες όχι μόνο να θρέψει τα παιδιά της αλλά και να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του διατροφικού προβλήματος της χώρας μας.

Εδώ σ΄ αυτήν την αίθουσα,
Συζητήσαμε για τους υδρογονάνθρακες μετά την κύρωση της σύμβασης το 2014.

Εδώ σ΄ αυτήν την αίθουσα,
Ξέρουμε να διεκδικούμε για την ανάπτυξη της πατρίδας μας, αλλά ξέρουμε και να ξεχωρίζουμε την «ανάπτυξη», από την ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μας, τη λαϊκή περιουσία από τους άρπαγες, που πετάνε το ξεροκόμματο, για να ωφεληθούν το ψητό.
Ξέρουμε να ξεχωρίζουμε τους φίλους από τους οχτρούς που καμώνονται τα πρόβατα και μόλις χαλαρώσεις δίπλα τους σου μπήγουν τα δόντια.

Κολιούσης Σωτήρης

Απόψε συνοψίσαμε μια πορεία ετών, που εντάθηκε τους τελευταίους μήνες, μελέτης της σύμβασης και όσων ακολούθησαν. Ακούσατε πως προσπαθήσαμε να φέρουμε το θέμα στο ΔΣ της ΠΣΕ και ποιες ήταν οι αντιδράσεις. Δεν χωράει αμφιβολία ότι αλλιώς θα ήταν η κατάσταση αν και η πλειοψηφία του ΔΣ άκουγε την πλειοψηφία των σωματείων. Τους βάζουμε στην άκρη (για την ακρίβεια μόνοι τους μπαίνουν στην άκρη) και προχωράμε. Δεν ασχολούμαστε άλλο. Αρκεί!

Μπροστά μας έχουμε μεγάλη μάχη. Ναι είμαστε υπέρ της αξιοποίησης αλλά για ποιόν; Ποια θα είναι η ανάπτυξη; Υπάρχει η ανάπτυξη των κερδών της Repsol, της TOTAL κλπ. Από αυτά τα κέρδη δεν έχει χαΐρι ο τόπος μας. Εμείς θέλουμε και παλεύουμε η αξιοποίηση αυτή να είναι πηγή ευημερίας για το λαό και όχι κατάρα.

Ε! από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα η συγκεκριμένη σύμβαση σημαίνει κέρδη  γι’ αυτούς, φτώχεια και πάλι φτώχεια για μας. Καθαρή ανάπτυξη των δεικτών τους, βρώμικη, ρυπογόνα την πατρογονική δική μας εστία. Ρούφηγμα των αποθεμάτων υδρογονανθράκων από αυτούς, κλοπή του μέλλοντος από τις επόμενες γενιές, από τα παιδιά μας.

Αρνούμαστε τις ψευδεπίγραφες κορώνες της γεωπολιτικής αναβάθμισης που δείχνουν περισσότερο κοντά τις φωτιές του πολέμου που ανάβουν γύρω μας. Που συνδέουν απλά τη γεωπολιτική θέση του τόπου μας με μικρότερες διαδρομές των αγωγών τις ενέργειας, ασχέτως επιπτώσεων.

Απόψε σ΄ αυτήν εδώ την αίθουσα διατρανώνουμε άλλη μια φορά ότι θα αγωνιστούμε συντονισμένα, οργανωμένα, καθολικά για την αξιοποίηση κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής της Ηπείρου με γνώμονα το όφελος της λαϊκής οικογένειας, χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον, με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, στα μνημεία που με κατάθεση ψυχής οικοδόμησαν οι προηγούμενες γενιές.

Τα ορυκτά μας, τα νερά μας, η φύση μας, τα μνημεία μας δεν είναι εμπορεύματα. Είναι αγαθά για μας και τις μελλούμενες γενιές.

Απόψε σ΄ αυτήν εδώ την αίθουσα διατρανώνουμε ότι ο προβληματισμός μας που έγινε αγωνία θα γίνει ορμητικό ποτάμι κινητοποιήσεων από όλους τους Ηπειρώτες της Αττικής, μέσα από τους συλλόγους μας, τις αδελφότητες μας, τις Ομοσπονδίες μας και σύντομα την Πανηπειρωτική όταν θα αναγκαστούν να φύγουν, σε συντονισμό με τους αδελφούς μας στην Ήπειρο.

Ποτάμι που θα πνίξει όλους αυτούς που σήμερα είναι βέβαιοι για τη δύναμη τους και θα σταματήσει τις έρευνες και την εξόρυξη όχι μόνο στο οικόπεδο Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας που εκτελούνται ήδη, αλλά και στης Άρτας-Πρέβεζας και του Ιονίου.

Ποτάμι που θα συνενώσει κάθε δύναμη που θέλει την Ήπειρο σε ισόρροπη ανάπτυξη με όλη τα ην Ελλάδα, σε όφελος του λαού και όχι των κερδοσκόπων.

Απλώνουμε το χέρι σε όλους στη δημιουργία μιας κίνησης φορέων και ατόμων που θα βάλει φρένο στις συμβάσεις, θα ακυρώσει τους σχεδιασμούς τους και θα ανοίξει δρόμους για το καλό του τόπου.

Καλούμε όλες τις αδελφότητες, συλλόγους Ομοσπονδίες, να συνεδριάσουν άμεσα, να συζητήσουν να ενημερωθούν, να διεκδικήσουν.

Σας καλούμε όλους σε εγρήγορση, συμμετοχή και αντίσταση:

  • Αύριο στο ΔΣ της ΠΣΕ που θα επαναλάβουμε την προσπάθεια να εκδοθεί ψήφισμα ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
  • Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΣΕ τον Φλεβάρη, οι πρόεδροι των συλλόγων μας να το μετατρέψουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αντίστασης
  • Στην εκδήλωση της πίτας στο ΣΕΦ στις 24 του Φλεβάρη 2018, οι σύλλογοι, τα χορευτικά, όλοι οι Ηπειρώτες της αποδημίας, σε μια πραγματικά ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση ΗΣ για την εκδήλωση για τους υδρογονάνθρακες
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση ΗΣ για την εκδήλωση για τους υδρογονάνθρακες