Αρχική Οι Θέσεις μας Περιβάλλον Ψήφισμα – Ανάκληση Άδειας Repsol Energean Oil & Gas

Ψήφισμα – Ανάκληση Άδειας Repsol Energean Oil & Gas

του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Κάτω Ραβενιωτών Ηπείρου (Φ.Σ.Κ.Ρ.Η.)

1225
0

Από: Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Κάτω Ραβενιωτών Ηπείρου (Φ.Σ.Κ.Ρ.Η.)

Προς:

  • Περιφέρεια Ηπείρου
  • Δήμο Πωγωνίου
  • Παvηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

Ψήφισμα

Με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης του Φ.Σ.Κ.Ρ.Η. στις 26/1/2018 και του ΔΣ κατά την συνεδρίαση του την 4η Φεβρουαρίου 2018 αποφασίστηκαν τα εξής:

Ζητάμε να ανακληθεί άμεσα η αδειοδότηση προς την εταιρεία Repsol – Energean Oil & Gas για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή του δήμου Πωγωνίου, δεδομένου μάλιστα ότι δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση όπως προβλέπεται άλλωστε κι από την ελληνική νομοθεσία.

Σας υπενθυμίζουμε την τοποθέτηση του κ. Σωκράτη Φάμελλου αναπληρωτή υπουργού ενέργειας στην 3η σύνοδο περιβαλλοντικής συνέλευσης του ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι τον Δεκέμβριο του 2017.

Η ανάγκη για διαφανείς, δίκαιες και συμμετοχικές διαδικασίες στην περιβαλλοντολογική διακυβέρνηση τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επιχειρηματίες και τους κοινωνικούς φορείς παραμένει επιτακτική.

Ζητάμε λοιπόν να εισακούγεται και να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν η γνώμη και η άποψη όχι μόνον των δημοτών σας αλλά και αυτή των αποδήμων ηπειρωτών σε θέματα που αφορούν στον τρόπο ανάπτυξης του τόπου μας και μάλιστα τόσο σοβαρά όσο η εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η ψήφος των δημοτών για την αντιπροσώπευσή τους από τους δημοτικούς άρχοντες δεν σημαίνει ότι τους έχει δοθεί λευκή επιταγή για όλα τα θέματα και μάλιστα τόσο σημαντικά.

Ζητάμε να μην επιτραπεί η δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος του δήμου μας και γενικότερα της Ηπείρου, με καταστροφικές συνέπειες στη χλωρίδα, την πανίδα, τα νερά, τον τουρισμό και τελικά στη ζωή και την υγεία των κατοίκων που εκπροσωπείτε και οφείλετε να προστατεύετε.

Αναρωτιόμαστε γιατί ενώ ακόμη και σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση παραδέχεται ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος, εμείς καταλήγουμε να ψάχνουμε για νέες τοποθεσίες ανεύρεσης ορυκτών καυσίμων.
Τέλος να σας υπενθυμίσουμε ότι πρόληψη σημαίνει “λαμβάνουμε τα μέτρα μας για την αποφυγή ενός συμβάντος που δεν αποκλείεται να συμβεί”.

Ο πρόεδρος
Κατσίκης Θωμάς

Η γραμματέας
Μπάτσου Κατερίνα

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση ΗΣ για την εκδήλωση για τους υδρογονάνθρακες
Επόμενο άρθροΤο λέγαμε όλοι Θεογέφυρο τώρα κάποιοι το λένε θεομηνία