Αρχική Νέα - Εκδηλώσεις 2018 Ανακοίνωση ΗΣ για την εκδήλωση για τους υδρογονάνθρακες

Ανακοίνωση ΗΣ για την εκδήλωση για τους υδρογονάνθρακες

1662
0

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ηπειρωτών, στο κέντρο της Αθήνας, χτύπησε η καρδιά της Ηπειρωτικής αποδημίας την Τετάρτη 24/1/2018. Στην μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για την ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ θέμα ήταν η οργάνωση της δράσης ενάντια στη σύμβαση για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην περιοχή Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή συγκλονιστικών αποσπασμάτων ντοκιμαντέρ, σε επιμέλεια της Μένιας Βαζούκη, για τα αντίστοιχα «επιτεύγματα» των πολυεθνικών έρευνας, εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή Βασιλικάτα της Ιταλίας.

Μένια Βαζούκη
Μένια Βαζούκη

Ανοίγοντας ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, εκ μέρους των 10 συμβούλων της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο Δ.Σ. της Π.Σ.Ε., αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες να αναδειχθεί έγκαιρα και ουσιαστικά το θέμα, παρά την πρόσφατη, προκλητική στάση της τωρινής πλειοψηφίας. Ενημέρωσε για την εκπροσώπηση της ΗΣ σε σειρά εκδηλώσεων στην Ήπειρο αυτό το διάστημα. Τόνισε ότι η ανάγκη για ενημέρωση, οργάνωση και συντονισμό της δράσης των φορέων της ηπειρωτικής αποδημίας ενάντια στην υλοποίηση της σύμβασης στο «οικόπεδο Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας» και για την μη υπογραφή των νέων για τα «οικόπεδα» Άρτας – Πρέβεζας και Ιονίου, έκανε επιτακτική την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ο Νίκος Γιαννούλης (Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος (PhD,MSc), μέλος του ΔΣ της ΠΣΕ, πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας) που είχε την ευθύνη της κεντρικής εισήγησης από μέρους της ΗΣ, ανέδειξε και τεκμηρίωσε στην παρουσίαση του βήμα προς βήμα τις ολέθριες επιπτώσεις από την υλοποίηση της σύμβασης στην οικονομία, την κοινωνία, το φυσικό, το ιστορικό, το πολιτισμικό περιβάλλον της Ηπείρου.
Ιδιαίτερα επισήμανε ότι δεν πρόκειται για τυπική ακαδημαϊκή έρευνα αλλά για εργασίες εκτεταμένες, άρρηκτο προπομπό της παραγωγικής διαδικασίας εξόρυξης. Κατέληξε με την έκκληση για συστράτευση όλων των Ηπειρωτών, σε ένα αγώνα όπου δεν περισσεύει κανείς.

Ο Γιώργος Οικονόμου (πρώην πρόεδρος του ΔΣ της ΠΣΕ) στην παρέμβαση του ανέδειξε τη νομική διάσταση της σύμβασης, επισημαίνοντας ότι είναι ληστρική, αποικιοκρατική και αστήρικτη νομικά.

Ο Θεόδωρος Κομηνός, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, Ζωολόγος- Βιολόγος – Σύμβουλος Διαχ. Φυσικού Περιβάλλοντος, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον του χώρου ευθύνης του φορέα και ενημέρωσε ότι δεν έχει γίνει διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία.

Το λόγο επίσης έλαβαν οι πρώην πρόεδροι του ΔΣ της ΠΣΕ Παύλος Κοσοβίτσας και Κώστας Αλεξίου, o Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαμά Κώστας Στεργίου, ο πρόεδρος της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς» Παναγιώτης Μίτσης, ο γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουργκάνας Δημήτρης Κανακόπουλος, o Ρήγας Τσιακίρης – μεταφέροντας παλμό και σκέψεις από μέρους της Πρωτοβουλίας ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο καθώς και σειρά ακόμη Ηπειρωτών.

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ ο Βουλευτής Β’ Αθήνας Χρήστος Κατσώτης από το Κοτσανόπουλο της Πρέβεζας, ο οποίος ήταν ο μόνος Βουλευτής που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της ΗΣ σε όλους τους Ηπειρώτες Βουλευτές.

Όλοι οι ομιλητές στις παρεμβάσεις τους τόνισαν την ανάγκη της συλλογικής και οργανωμένης δράσης για να σταματήσει τώρα η υλοποίηση της σύμβασης έρευνας και εξόρυξης. Επίσης στηλίτευσαν την στάση της πλειοψηφίας της ΠΣΕ που τριγυρνάει στους χορούς και τα πανηγύρια και αρνείται να λάβει θέση στο καθοριστικό αυτό θέμα. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι δεκάδων Ηπειρωτικών Σωματείων.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο επικεφαλής της ΗΣ Σωτήρης Κολιούσης τόνισε:

…Θα αγωνιστούμε συντονισμένα, οργανωμένα, καθολικά για την αξιοποίηση κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής της Ηπείρου με γνώμονα το όφελος της λαϊκής οικογένειας, χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον, με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, στα μνημεία που με κατάθεση ψυχής οικοδόμησαν οι προηγούμενες γενιές. Ο προβληματισμός μας που έγινε αγωνία θα γίνει ορμητικό ποτάμι κινητοποιήσεων από όλους τους Ηπειρώτες της Αττικής μέσα από τους συλλόγους, τις αδελφότητες, τις Ομοσπονδίες και σύντομα και στην Πανηπειρωτική, όταν θα αναγκαστούν να φύγουν, σε συντονισμό με τους αδελφούς μας στην Ήπειρο. Ποτάμι που, θα πνίξει όλους αυτούς που σήμερα είναι βέβαιοι για τη δύναμη τους και θα σταματήσει τις έρευνες και την εξόρυξη όχι μόνο στο οικόπεδο Ιωαννίνων –Θεσπρωτίας αλλά και στης Άρτας-Πρέβεζας και του Ιονίου. Συνενώνοντας κάθε δύναμη που θέλει την Ήπειρο σε ισόρροπη ανάπτυξη με όλη την Ελλάδα, σε όφελος του λαού και όχι των κερδοσκόπων. Απλώνουμε το χέρι σε όλους στη δημιουργία μιας κίνησης φορέων και ατόμων που θα βάλει φρένο στις συμβάσεις, θα ακυρώσει τους σχεδιασμούς τους και θα ανοίξει δρόμους για το καλό του τόπου.

Κολιούσης Σωτήρης
Σωτήρης Κολιούσης

Απευθύνθηκε κάλεσμα σε όλες τους συλλόγους της Αποδημίας να συνεδριάσουν άμεσα, να συζητήσουν, να ενημερωθούν, να διεκδικήσουν. Ένα κάλεσμα εγρήγορσης, συμμετοχής και αντίστασης με σταθμούς:

  • Το ΔΣ της ΠΣΕ για έκδοση ψηφίσματος ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
  • Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΣΕ στις 7 του Φλεβάρη, με τους πρόεδρους των συλλόγων να το μετατρέπουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αντίστασης
  • Την εκδήλωση της «Πίτας του Ηπειρώτη» στο ΣΕΦ, στις 25 του Φλεβάρη 2018, με τους συλλόγους, τα χορευτικά, με όλους τους απόδημους Ηπειρώτες να την μετατρέπουν σε μια ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Την Πέμπτη 25/1/18 στο ΔΣ της ΠΣΕ οι σύμβουλοι της ΗΣ επανέφεραν την πρόταση για έκδοση ψηφίσματος ενάντια στην υλοποίηση της σύμβασης που είχαν καταθέσει από τις 13/12/2017, όταν η πλειοψηφία προκάλεσε τεχνητή έλλειψη απαρτίας. Ενώπιον πλήθους Ηπειρωτών που είχαν με αγωνία κατακλύσει την αίθουσα συνεδριάσεων, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας για άλλη μια φορά αρνήθηκαν να ψηφίσουν το ψήφισμα επικαλούμενοι ότι δεν ήταν ενημερωμένοι! Δεν εξήγησαν όμως με ποια ενημέρωση εξέδωσαν Δελτίο Τύπου ουσιαστικά υπέρ της συνέχισης των εργασιών, αναγορεύοντας εαυτούς σε τιμητές και χαρακτηρίζοντας ως “αποσπασματικές και επιμέρους τις όποιες αντιδράσεις”.

Καρπός του αγώνα που δυναμώνει ήταν η ομόφωνη απόφαση για την διοργάνωση άμεσα ημερίδας με θέμα την υλοποίηση της σύμβασης έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο από την Π.Σ.Ε.

Οι σύμβουλοι της ΗΣ τόνισαν ότι θα είναι πάντα αποφασιστικά παρόντες, καλώντας όλους τους Ηπειρώτες να αγωνιστούν συλλογικά ενάντια στην υλοποίηση της σύμβασης.

Η “Ηπειρωτική Συσπείρωση” συντονίζει το βήμα της με όσους αντιστέκονται, πρωτοστατώντας στην προσπάθεια αυτός ο αγώνας να διευρυνθεί και να δυναμώσει, να γίνει υπόθεση κάθε Ηπειρώτη, κάθε φίλου της Ηπείρου. Γιατί αυτός ο αγώνας μας αφορά όλους, αφορά τον κοινό μας τόπο, τον τόπο μας. Γιατί, όπως τονίστηκε και στο άνοιγμα της εκδήλωσης:

Τούτο τον τόπο που βραμε
άλλοι τον είχα πρώτα
σε μας τον παραδώσανε
κι άλλοι τον καρτεράνε

Προηγούμενο άρθροΨήφισμα – Έρευνα και Εξόρυξη Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο
Επόμενο άρθροO επικεφαλής της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης ενάντια στη σύμβαση υδρογονανθράκων στην Ήπειρο