Αρχική Νέα - Εκδηλώσεις 2023 Αναγκαίες διευκρινήσεις για διόδια – εξορύξεις

Αναγκαίες διευκρινήσεις για διόδια – εξορύξεις

   Στο κάλεσμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) και των Ομοσπονδιών Καλαμά, Κόνιτσας, Μουργκάνας, Ροδοβιζινών Άρτας και Τζουμέρκων, για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, υποβαθμίζονται σοβαρά τα αιτήματα των απόδημων Ηπειρωτών για τα διόδια και για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

   Συγκεκριμένα, με ευθύνη της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΠΣΕ:
   Προβάλλεται σαν αίτημα των αποδήμων Ηπειρωτών, η «Μείωση της τιμής των διοδίων και των τελών διέλευσης των γεφυρών Ρίου – Αντιρρίου και Άκτιου-Πρέβεζας», ενώ υπάρχουν αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων (ΓΣ) και του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΠΣΕ, που ζητούν «κατάργηση τώρα όλων των διοδίων και ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο» καθώς και «κατάργηση των πανάκριβων τελών διέλευσης στη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου και Ακτίου Πρέβεζας». Η «Ηπειρωτική Συσπείρωση» σημείωσε στη συνεδρίαση του ΔΣ ότι το αίτημα είναι «κολοβό» και ζήτησε να τηρηθούν οι αποφάσεις. Ωστόσο, η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της ΗΣ και επέμεινε στη διατύπωση για μείωση και όχι κατάργηση των διοδίων. Μετά τη συνειδητή επιλογή της πλειοψηφίας, να παραβιάσει προηγούμενες αποφάσεις ΓΣ και ΔΣ, η Ηπειρωτική Συσπείρωση δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για την κατάργηση των διοδίων, που ο ελληνικός λαός τα πληρώνει απ’ το 1960, πρωτοστατώντας στις δράσεις των σωματείων μας να σταματήσει επιτέλους αυτό το χαράτσι.
    Στην ανακοίνωση της ΠΣΕ δεν γίνεται αναφορά στο ξεκοίλιασμα της Ηπείρου με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις οργάνων της ΠΣΕ. Η «Ηπειρωτική Συσπείρωση» ζητά να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες εξορύξεις υδρογονανθράκων και επιμένει ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία και σε αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον και όχι για τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών και επιχειρηματικών ομίλων. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ως Ηπειρωτική Συσπείρωση, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε συντονισμένα, οργανωμένα, καθολικά για την αξιοποίηση κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής της Ηπείρου με γνώμονα το όφελος της λαϊκής οικογένειας, χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον, με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, στα μνημεία που με κατάθεση ψυχής οικοδόμησαν οι προηγούμενες γενιές. Θα είμαστε στο πλάι κάθε ηπειρωτικής οργάνωσης της αποδημίας, που θα συσπειρώσει τα μέλη της ενάντια στις συμβάσεις έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Το Γραφείο Τύπου της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης

https://www.ipsi.gr/wp-content/uploads/2023/02/ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ.pdf

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ
Προηγούμενο άρθροΑπόφαση του ΔΣ της Αδελφότητας Καλλιθέας Φιλιατών
Επόμενο άρθροΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 5ΜΜ