Αρχική Νέα - Εκδηλώσεις 2023 Οι απόδημοι Ηπειρώτες στηρίζουν τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Οι απόδημοι Ηπειρώτες στηρίζουν τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης

Η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες είναι δραματική. Μετά το έγκλημα των Τεμπών με τους 57 νεκρούς στη σύγκρουση των τραίνων, η Θεσσαλία -και μαζί της όλη η Ελλάδα- βιώνουν το έγκλημα του κάμπου. Ολόκληρες πόλεις, κωμοπόλεις, συνοικίες και χωριά της Καρδίτσας- Λάρισας- Τρικάλων και Μαγνησίας, βρέθηκαν την τελευταία εβδομάδα βουλιαγμένα κάτω από τα νερά και τις λάσπες. Ήδη, μέχρι στιγμής, μετράμε απώλειες 15 ανθρώπινων ζωών, με τις καταστροφές σπιτιών, επιχειρήσεων, καλλιεργειών και ζώων που πνίγηκαν να παραμένουν ανυπολόγιστες.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την απραξία τους στην προστασία των πολιτών από φυσικά φαινόμενα, η κυβέρνηση και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, επικαλούνται ως βολικό άλλοθι, την έντασης των καιρικών φαινομένων (πυρκαγιές- πλημμύρες- σεισμοί) που τα βαφτίζουν «ακραία»! Η «ρίζα του κακού», όμως, και για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, βρίσκεται στην ανυπαρξία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, που έπνιξαν ολόκληρες πόλεις και χωριά στις λάσπες από τα ακαθάριστα ρέματα και τα βουλωμένα φρεάτια. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ήπειρος, στα οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά σε άλλη ανακοίνωση.

Αν και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα τείνουν να γίνουν «κανονικότητα», οι κυβερνώντες- και μαζί της οι φορείς της Τοπικής αυτοδιοίκησης- επιμένουν στη εφαρμογή των ίδιων αντιλαϊκών πολιτικών. Την ώρα που χρηματοδοτούν με το «σταγονόμετρο» τα έργα για την προστασία των πολιτών από φυσικά φαινόμενα, την ίδια ώρα ξοδεύουν απλόχερα τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για την υλοποίηση των πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και άλλες παρασιτικές δαπάνες.

Όσοι μιλούν για κλιματική κρίση δεν υπηρετούν την επιστημονική αλήθεια και δεοντολογία αφού η κλιματική κρίση δεν είναι φυσικό γεγονός (και ως τέτοιο, αντικείμενο της επιστήμης), αλλά πολιτικό. Ούτε υπηρετούν το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον. Ούτε προτείνουν κάτι που θα βοηθούσε τους πάσχοντες, ή την προστασία της χώρας απέναντι στα ακραία φαινόμενα. Αντικειμενικά, εν αγνοία τους ή ηθελημένα, τις υπηρεσίες τους τις προσφέρουν στα συμφέροντα που προωθούν τη διεθνή πολιτική ατζέντα της κλιματικής κρίσης.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, η Ηπειρωτική Συσπείρωση καλεί:

  • τα μέλη της και όλους τους Ηπειρώτες- απόδημους και μη- να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες, μέσα από τα σωματεία της Ηπειρωτικής αποδημίας (Αδελφότητες, Ενώσεις κλπ). Ήδη, η Ομοσπονδία Μουργκάνας, στην προσπάθειά της να απαλύνει τα βάσανα που βιώνουν και θα συνεχίσουν να βιώνουν για αρκετό ακόμη χρόνο οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ανέλαβε πρωτοβουλία συγκέντρωσης και αποστολής ειδών πρώτης ανάγκης (τροφίμων, ρουχισμού κλπ). Η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς θα γίνεται καθημερινά στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αθήνα, οδός Γερανίου 44, 5ος όροφος, Ομόνοια από 11:00 ως 14:00 και από 18:00 ως 21:00. Τηλ. Επικοινωνίας 6977764850, 6977503890 & 6945106735.
  • τους συλλόγους και τις αδελφότητες της Ηπειρωτικής αποδημίας να προχωρήσουν σε συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων και να αναλάβουν άμεσα δράση με παρεμβάσεις, ψηφίσματα και διαμαρτυρίες στους φορείς της Πολιτείας.

Γραφείο Τύπου της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης

12-09-2023

Από την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στις 9/9/23 στο Σύνταγμα οι συγγενείς των Θεσσαλών πλημμυροπαθών που μένουν στην Αθήνα.

plimires

 

https://www.ipsi.gr/wp-content/uploads/2023/09/plimires.pdf

 

Προηγούμενο άρθροΗ Ομοσπονδία Μουργκάνας όλο και ψηλότερα
Επόμενο άρθροΟι Ηπειρώτες συμπαραστέκονται στους πλημμυροπαθείς Θεσσαλίας