Αρχική Νέα - Εκδηλώσεις 2023 Η εκδήλωση για την πίτα 2023 της Ομοσπονδίας Μουργκάνας

Η εκδήλωση για την πίτα 2023 της Ομοσπονδίας Μουργκάνας

Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Μουργκάνας

Στον απόηχο της ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και της δυναμικής παρουσίας των ηπειρωτών έξω απ’ τη Βουλή (15.2.2023), η Ομοσπονδία Μουργκάνας έκοψε την πίτα για το 2023 στις 17 Φεβρουαρίου 2023. Η εκδήλωση έγινε στα κατάμεστα, από κόσμο, γραφεία της Ομοσπονδίας. Ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι με ηπειρώτικη μουσική και τραγούδια και παραδοσιακά εδέσματα, προσφορά του Δήμου Χρήστου.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο επανεκλεγείς πρόεδρος Νίκος Παπαθανασίου παρουσίασε το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουργκάνας. Αφού ευχήθηκε υγεία σε όλους ο Νίκος Παπαθανασίου υπογράμισε την ανάγκη για ενότητα για το καλό του τόπου μας και την επιβίωση των χωριών μας. Επεσήμανε χαρακτηριστικά. “Πήγαμε στη Βουλή γιατί πρέπει να εκμεταλλευτούμε – εντός εισαγωγικών- τους πολιτικούς,καθώς αυτοί μας εκμεταλλεύονται-εκτός εισαγωγικών- για δεκαετίες.” Τέλος ο Ν. Παπαθανασίου ανήγγειλε την προετοιμασία ειδικής εκδήλωσης για το γιορτασμό των 40 χρόνων της Ομοσπονδίας Μουργκάνας.

Στη συνέχεια κλήθηκε να χαιρετίσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κόνιτσας Μιχάλης Μαρτσέκης, ο οποίος επικέντρωσε στην αποτίμηση της συγκέντρωσης στη Βουλή. Αφού χαιρέτησε όλους τους παρευρισμένους ο Μ. Μαρτσέκης είπε: «Θέλω να επισημάνω οτι η Ομοσπονδία Μουργκάνας, σε συνεργασία με τις άλλες τέσσερις Ομοσπονδίες των αποδήμων Ηπειρωτών, έκαναν μια βασική αρχή: Να προβάλλουν από κοινού τα προβλήματα της Ηπείρου και των κατοίκων της αλλά και των αποδήμων που μένουν σε άλλες πόλεις. Αυτά τα προβλήματα που μαστίζουν την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες και οδήγησαν στην ερημοποίηση των χωριών. Τα περισσότερα χωριά, τα ορεινά κυρίως, ερημώνουν. Και καθώς ερημώνουν τα χωριά, δυστυχώς ερημώνουν και οι αδελφότητες.  Η πληθυσμιακή ερήμωση στα χωριά οδηγεί και στην αραίωση των αδελφοτήτων μας. Πάντ’ αντάμα αυτά. Έγινε όμως μια συγκέντρωση των Ομοσπονδιών στις 15 Φεβρουαρίου 2023, στην είσοδο της Βουλής. Οι πέντε Ομοσπονδίες πήραν πάνω τους το έργο να το μεταφέρουν στα κυβερνητικά όργανα και γενικά στο πολιτικό σύστημα, ώστε να είναι θέμα διαπολειτιακό και όχι ενός κόμματος. Έγινε επίσκεψη σε όλα τα κόμματα και τέθηκαν τα προβλήματα. Ευελπιστώ ότι αυτό που ξεκί νησε τώρα θα συνεχιστεί. Το αποτέλεσμα θα το έχετε του χρόνου σαν και σήμερα. Και πιστεύω ότι αυτό το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Γιατί πολλά από τα προβλήματα, χάρις σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται, εαν οργανωθεί καλύτερα του χρόνου θα δώσει και απτά αποτελέσματα».

Στη συνέχεια ο Ν. Παπαθανασίου έκοψε τη πίτα, και με τη βοήθεια του Α΄ Αντιπροέδρου Ανυφαντή Πάνου πρόσφεραν από ένα κομμάτι σε κάθε Αδελφότητα και στην ΠΣΕ. Μετά ο τελετουργικό της κοπής της πίτας η έφορος Πολιτισμού και δασκάλα του χορευτικού μας Μπότσαρη Βαρβάρα έδωσε το σήμα για χορό και γλέντι που κράτησε ως αργά. Επαιξε η κομπανία του Χρήστου Γκίτσιου.

Τη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη του ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ): Ο Γενικός Γραμματέας Κολιούσης Σωτήρης, ο έφορος Δημ.Σχέσεων Κοντός Αντώνης, ο Ειδ. Γραμματέας Ευθυμίου Χριστόφορος και τα μέλη Βέλλης Γιάννης, Μουσγάς Γιώργος και Τζάκου Μαρίνα.

Παρευρέθηκαν τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουργκάνας: Αθανασίου Γιώργος, Ανυφαντής Πάνος, Δήμος Γιώργος, Δήμος Χρήστος, Κανακόπουλος Δημήτρης, Κόντης Ζήκος, Μπότσαρη Βάρβαρα, Πέλεχας Βασίλης και Τσαγκάρης Δημήτρης.

Επίσης παραυρέθηκαν πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των Αδελφοτήτων -μελών της Ομοσπονδίας: Η πρόεδρος της Αδελφότητας Κοκκινιάς Θεσπρωτίας Εξάρχου Αρετή, ο
Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας Τσανέλης Γιώργος και πολλοί συμπατριώτες.

https://www.ipsi.gr/wp-content/uploads/2023/02/PITA_MOYRGKANA2023.pdf

PITA_MOYRGKANA2023
Προηγούμενο άρθροΟι Ηπειρώτες διεκδικούν και αγωνίζονται
Επόμενο άρθροΗ Ηπειρωτική Συσπείρωση καλεί στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, Κυριακή 12/3 στις 12:00, για το έγκλημα στα Τέμπη.