Αρχική Νέα - Εκδηλώσεις 2021 Ανακοίνωση της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου

Ανακοίνωση της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ

Η 48η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου επικαιροποιεί τα συνθήματα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ», που ήταν γραμμένα στην πόρτα που γκρέμισε το τάνκ. Αυτά τα συνθήματα έσμιξαν τους νέους της εποχής με τους μπαρουτοκαπνισμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, των κατοπινών αγώνων και της Αντιδικτατορικής Πάλης στο δρόμο των αγώνων για πρόοδο, προκοπή και πατρίδα χωρίς ξένους δυνάστες.

Η απριλιανή δικτατορία, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενέπλεξε περισσότερο τη χώρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της εποχής στην περιοχή μας. Το γεγονός αυτό της εξασφάλισε τόσο τη στήριξη των ΗΠΑ, όσο και τις οικονομικές σχέσεις με τις χώρες της, τότε, Δυτικής Ευρώπης.

Η αντιδικτατορική πάλη ξεκίνησε απ’ την πρώτη μέρα της εγκαθίδρυσης της εξουσίας των πραξικοπηματιών και άρχισε να δυναμώνει μετά το 1972. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έγινε συγκέντρωση και διαδήλωση στο κέντρο της πόλης από φοιτητές και τον τότε δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανήμερα της 21ης Απριλίου του 1967. Στις 17 Νοέμβρη 1973 και την επομένη μέρα, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπήρξε ανοιχτή συγκέντρωση με εκλογή δεκαμελούς Επιτροπής Αγώνα και προώθησης των παμφοιτητικών αιτημάτων στην Πρυτανεία. Σε όλη τη χώρα αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της δικτατορίας, ήρθαν αντιμέτωποι με τη φρίκη των βασανιστηρίων στα μπουντρούμια της ΕΑΤ – ΕΣΑ, κλείστηκαν στις φυλακές και τις εξορίες και υπέστησαν κάθε μορφής δίωξη.

Ο φοιτητικός ξεσηκωμός του Νοέμβρη συγκέντρωσε άμεσα την ενεργητική αλληλεγγύη των λαϊκών δυνάμεων στα σημαντικότερα αστικά κέντρα. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου «βάφτηκε» στο αίμα. Ταυτόχρονα, όμως, ενταφίασε οριστικά τα σχέδια της λεγόμενης φιλελευθεροποίησης της χούντας. Συνέβαλε, μαζί με το μετέπειτα πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε, στη μεταπολίτευση τον Ιούλη του 1974.

Η ύπαρξη στρατιωτικών βάσεων, θαλάσσιων και εναέριων υπερόπλων συνιστά μαγνήτη της επιθετικότητας των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Ο πακτωλός χρημάτων που δίνεται στο ΝΑΤΟ και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς δεν θωρακίζει την άμυνα της χώρας, την ασφάλεια και την ειρήνη των λαών της περιοχής. Δίπλα στη λαϊκή απαίτηση για απεμπλοκή της χώρας μας από τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τα σχέδιά τους, αντηχεί ταυτόχρονα το σύνθημα «Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα».

Στις μέρες επιχειρεί να σηκώνει ξανά κεφάλι ο φασισμός, ενώ κάποιοι θέλγονται απ’ τον αντικομμουνισμό, που αποτέλεσε την επίσημη ιδεολογία της χούντας. Κανένας εφησυχασμός και ανελέητη πάλη σε αυτά τα εκτρώματα.

Η επέτειος της εξέγερσης του Νοέμβρη μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην πάλη για μόρφωση και εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, ελεύθερο χρόνο, εισόδημα που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες, αξιοπρεπείς συντάξεις και απόρριψη των αντιλαϊκών νόμων και πολιτικών που στερούν από τους βιοπαλαιστές και τις οικογένειές τους τον πλούτο που παράγουν.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

 

 

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης για το Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο της 10ης Νοεμβρίου
Επόμενο άρθρο∆ιόδια: Αυτός ο «φόρος µετακίνησης» πρέπει να καταργηθεί