Αρχική Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΔΗΜΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Πρωτοβουλία συντονισμού δράσεων από τις Ομοσπονδίες- μέλη της Πανηπειρωτικής

Πρωτοβουλία συντονισμού δράσεων από τις Ομοσπονδίες- μέλη της Πανηπειρωτικής

Πρωτοβουλία συντονισμού δράσεων από τις Ομοσπονδίες- μέλη της Πανηπειρωτικής

Την απόφαση για «συντονισμό δράσεων και αντιδράσεων για τη προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Ηπείρου» πήραν πέντε Ομοσπονδίες της αποδημίας σε σύσκεψη εργασίας που έγινε στις 19 Ιουλίου 2022. Αυτό προκύπτει από την κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Καλαμά Στεργίου Κώστας, Κόνιτσας Μαρτσέκης Μιχάλης, Μουργκάνας Παπαθανασίου Νικόλαος, Ραδοβιζινών Άρτας Μανιώτης Γιώργος και Τζουμέρκων Λαναράς Χρήστος.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης
, στην οποία υπογραμμίζεται η απόφαση των Ομοσπονδιών και Αδελφοτήτων ότι «με τη συμπαράσταση της ΠΣΕ, θα βρεθούν η μία δίπλα στην άλλη, σε κάθε ενέργειά τους που θα προβάλει και διεκδικεί τη λύση των παραπάνω οξυμένων προβλημάτων, αλλά και δεκάδων ακόμη που μας απομακρύνουν από τα χωριά μας», έχει ως εξής:

 «KAΛΕΣΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Αποδήμων Ηπειρωτών

Ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, η 2η συνάντηση των Προεδρείων των ΔΣ των Ομοσπονδιών ΚΑΛΑΜΑ, ΚΟΝΙΤΣΑΣ, ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ, ΡΑΔΟΒΙΖΙΝΩΝ ΑΡΤΑΣ και ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, σύσκεψη με θέμα: “Συντονισμός δράσεων και αντιδράσεων για τη προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Ηπείρου”.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουργκάνας Νίκος Παπαθανασίου συνόψισε τις πρόσφατες δράσεις της Ηπειρωτικής αποδημίας, αναφέρθηκε συνοπτικά στα προβλήματα των αποδήμων και της Ηπείρου και εντόπισε την ανάγκη συντονισμού και κοινών δράσεων.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΣΕ Μάκης Κιάμος τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της κοινής σύσκεψης και δράσης με αναφορά στο πρόσφατο κάλεσμα του ΔΣ “…σε όλους τους απόδημους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες, στα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών, των Αδελφοτήτων και των Συλλόγων μας και προτείνει να δραστηριοποιηθούν και να προχωρήσουν, σε συντονισμό με την ΠΣΕ, τον αγώνα για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της γενέτειρας, της Ηπείρου…” καταλήγοντας ότι “…θα είμαστε δίπλα σας”.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Αλέξανδρος Λαμπρίδης. Έλαβαν τον λόγο οι αντιπρόσωποι των Ομοσπονδιών και οι εκπρόσωποι του ΔΣ της ΠΣΕ.

Σε πνεύμα ανάδειξης και αντιμετώπισης της σωρείας των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί χρόνια, που πολλαπλασιάζονται σήμερα και έχουν ως αποτέλεσμα την ερήμωση των χωριών μας κατατέθηκαν απόψεις και επισημάνθηκαν ότι επειγόντως προτάσσουμε

  • Την έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Ζητάμε πλήρη για όλα τα χωριά πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με εξοπλισμένα ασθενοφόρα που να καλύπτουν και τα πιο απομακρυσμένα σημεία, αναπτυγμένο δίκτυο Κέντρων Υγείας με εξοπλισμό και γιατρούς, τακτικές επισκέψεις γιατρών στα χωριά. Η “Βοήθεια στο σπίτι” να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο για τη στήριξη της ζωής στα χωριά.
  • Το ελλιπές και απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο μεταξύ των χωριών και με τη πρωτεύουσα του νομού, την ανυπαρξία εσωτερικής-τοπικής συγκοινωνίας για επικοινωνία των χωριών. Ζητάμε αναπτυγμένο δίκτυο τοπικών συγκοινωνιών με ευθύνη των δήμων και της περιφέρειας, με την ουσιαστική στήριξη του κράτους.
  • Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απαράδεκτης κατάργησης υποκαταστημάτων των Τραπεζών, αναγκαζόμαστε και για την παραμικρή συναλλαγή να διανύουμε μεγάλες αποστάσεις, με ανυπέρβλητες δαπάνες. Να αναγκαστούν οι τράπεζες να λειτουργήσουν συστηματικά, συχνά κινητά ATM σε κάθε χωριό, όσο απομακρυσμένο και να είναι.
  • Οι υποδομές στα χωριά είναι σε άσχημη κατάσταση. Ζητάμε την αντικατάσταση-ανανέωση-συντήρηση υποδομών και δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, κάλυψη με internet όλης της περιφέρειας. Στη σημερινή εποχή είναι αδιανόητο να μην υπάρχει πλήρης κάλυψη των χωριών με διαδίκτυο, για την λειτουργία της καθημερινότητας. Για ποια ψηφιακή εποχή μιλάμε;
  • Η ακρίβεια και το κόστος μετακίνησης (καύσιμα και διόδια) λειτουργούν απαγορευτικά στους μισθωτούς και επαγγελματίες απόδημους για την επίσκεψη στο γενέθλιο τόπο. Τα διόδια τα έχουμε χρυσοπληρώσει 60 χρόνια τώρα. Η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η κατάργηση τους, όπως έχει προτείνει και διεκδικεί η ΠΣΕ.
  • Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα στην αποκομιδή και διαχείριση των αστικών αποβλήτων που οδηγεί τους απόδημους να τα πληρώνουν διπλά.
  • Τα ενεργειακά έργα που έχουν σχεδιασθεί με μοναδικό κριτήριο το κέρδος (Εξορύξεις υδρογονανθράκων, Αιολικά πάρκα, πλωτά φωτοβολταϊκά, Υδροηλεκτρικά) με μελέτες κατ’ εντολή και παραγγελία των «επενδυτών», δίνουν χαριστική βολή στο φυσικό και ανθρωπογενές, στο ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον και συντείνουν ακόμη περισσότερο στην ερήμωση, οδηγούν στην ενεργειακή φτώχεια.

Οι Ομοσπονδίες και οι αδελφότητες μέλη μας, με τη συμπαράσταση της ΠΣΕ, θα βρεθούν η μία δίπλα στην άλλη, σε κάθε ενέργεια τους που θα προβάλει και διεκδικεί τη λύση των παραπάνω οξυμένων προβλημάτων, αλλά και δεκάδων ακόμη που μας απομακρύνουν από τα χωριά μας.

Ο συντονισμός και οι κοινές μας δράσεις θα συνεχιστούν».

 

Πρωτοβουλία συντονισμού δράσεων από τις Ομοσπονδίες
Προηγούμενο άρθροΒέτο στα Αιολικά πάρκα από την Ομοσπονδία Μουργκάνας
Επόμενο άρθροΖητούν παράταση στις προθεσμίες για τους δασικούς χάρτες