Αρχική Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΔΗΜΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο Σύλλογος «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Κορυδαλλού – Νίκαιας – Αγ. Βαρβάρας» για τις...

Ο Σύλλογος «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Κορυδαλλού – Νίκαιας – Αγ. Βαρβάρας» για τις εξελίξεις στο Ενεργειακό

Στο πλαίσιο της επιστολής που απηύθυνε πρόσφατα το ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) και καλεί τα Σωματεία της ΠΣΕ να διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα της ηπειρωτικής αποδημίας, το ΔΣ του Συλλόγου «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ- ΝΙΚΑΙΑΣ- ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ» τοποθετήθηκε δημόσια με ανακοίνωσή του «Για τις εξελίξεις για το ενεργειακό στην Ήπειρο και τις δράσεις των φορέων της αποδημίας».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ», που στάλθηκε στην ΠΣΕ στις 27/6/2022 και υπογράφεται από τον πρόεδρο και το γραμματέα του Συλλόγου Κώστα Λιάγκο και Νίκο Λύκο, έχει ως εξής:

 «Αγαπητοί Συμπατριώτες μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ,

Στις 14 Απριλίου ακούσαμε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού περί επανέναρξης του ερευνών για υδρογονάνθρακες, όπου μάλιστα προσδιόρισε ως πρώτη περιοχή την Ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή των Κουρέντων. Το ίδιο διάστημα διαβάσαμε ανακοινώσεις της Total για αποχώρηση από τις παραχωρήσεις για έρευνα για υδρογονάνθρακες στη Δυτική Κρήτη και ότι παραμένει στην Ελλάδα εστιάζοντας σε έργα ΑΠΕ.

Πληροφορούμαστε ακόμη για εγκρίσεις εγκατάστασης όλο και περισσότερων ανεμογεννητριών σε κάθε βουνοκορφή της Ηπείρου ακόμα και πάνω ή δίπλα σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Σούλι, τη Μουργκάνα κι αλλού. Διαβάζουμε μάλιστα ότι με τροπολογία που θα ψηφιστεί αυτές τις μέρες μπορεί να παραχωρηθούν ακόμα και αρχαιολογικοί χώροι για τέτοιες εγκαταστάσεις. Διαβάζουμε ακόμη ότι ζητούνται και εγκρίνονται άδειες για μικρά υδροηλεκτρικά σε κάθε μικρό και μεγάλο ποτάμι.

Οι τιμές της τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και των καυσίμων έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, ήδη πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και πλέον έχουν εκτοξευθεί καθιστώντας την ενέργεια πανάκριβο αγαθό για τα λαϊκά στρώματα.

Το ΔΣ της Ηπειρωτικής Εστία Κορυδαλλού – Νίκαιας – Αγ. Βαρβάρας συζήτησε τις εξελίξεις αυτές. Εκτιμάμε ότι αναδείχνουν ιδιαίτερα έντονα αυτό που και η ΠΣΕ περιέγραφε με την απόφασή της τον Απριλίου του 2021, ότι ο υπάρχον ενεργειακός σχεδιασμός και η νομοθεσία υπηρετούν μόνο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια και όχι το πως θα υπάρχει ενέργεια φθηνή για το λαό, με προστασία παράλληλα του περιβάλλοντος.

Η απόρριψη της εγκατάστασης του τεράστιου Φ/Β πάρκου στην λίμνη Πουρναρίου, κάτω από την πίεση του συνόλου των φορέων της Ηπείρου, για την οποία οι παρεμβάσεις της ΠΣΕ, ειδικά στο ΔΣ Άρτας, δείχνουν ότι μπορούμε να σταματήσουμε την επέλαση των ΑΠΕ στην πατρίδα μας. Θεωρούμε ότι το ΔΣ της ΠΣΕ χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα σε προγραμματισμό και συντονισμό δράσεων με τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες μέλη της αλλά και τους μαζικούς φορείς της Ηπείρου για τη διεκδίκηση της εφαρμογής όσων έχουν περιγραφεί στην απόφαση του 2021».

3. Ο Σύλλογος «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ» για τις εξελίξεις στο
Προηγούμενο άρθροΗ Ομοσπονδία Ραδοβιζινών ευχαριστεί το Γ.Γ. της ΠΣΕ
Επόμενο άρθροΒέτο στα Αιολικά πάρκα από την Ομοσπονδία Μουργκάνας