Αρχική Νέα - Εκδηλώσεις 2022 Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 26 Νοέμβρη στην Αθήνα

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 26 Νοέμβρη στην Αθήνα

Οι 5 Ομοσπονδίες-μέλη της Πανηπειρωτικής, καλούν τους
απόδημους Ηπειρώτες να δώσουν μαζικό παρόν στο συλλαλητήριο

Υλοποιώντας προηγούμενες αποφάσεις τους, να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να αντιδράσουν αγωνιστικά στη συνεχιζόμενη ερήμωση της Ηπείρου αλλά και στα προβλήματα που βιώνουν οι Ηπειρώτες (απόδημοι και μη), οι 5 Ομοσπονδίες της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) αποφάσισαν να διοργανώσουν συλλαλητήριο και πορεία στη Βουλή το Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022.
Αυτό προκύπτει από την σχετική Ανακοίνωση με τα αιτήματα αλλά και το Δελτίο Τύπου, σχετικά με την κοινή απόφαση των Ομοσπονδιών Καλαμά, της Κόνιτσας, της Μουργκάνας, των Ραδοβιζίων και των Τζουμέρκων να αντιδράσουν- από κοινού με τα σωματεία τους- και να μην αφήνουν να διαχειρίζονται τη ζωής τους οι άλλοι και οι κερδοσκόποι.
Παραθέτουμε στη συνέχεια αυτούσιο, τόσο του ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ όσο και την κοινή ανακοίνωση με τα αιτήματα των 5 Ομοσπονδιών της ΠΣΕ, με τίτλο «ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ- Έφτασ’ ο κόμπος στο χτένι…», που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Αθήνα 3/11/2022

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας συντονισμού τους, οι Ομοσπονδίες των απόδημων Ηπειρωτών από τις περιοχές του Καλαμά, της Κόνιτσας, της Μουργκάνας, των Ραδοβιζίων και των Τζουμέρκων, στην κοινή συνεδρίαση τους την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 συμφώνησαν να απευθύνουν κάλεσμα αγώνα σε όλους τους Ηπειρώτες με τα άμεσα αιτήματα που η αποδοχή και υλοποίηση τους αποτελεί απόλυτη ανάγκη.
Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που όλα μαζί δεν περιγράφονται. Απλά τα βιώνουμε όλοι καθημερινά.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο
Δεν έχουμε πολλές επιλογές

Θα αποδεχθούμε την κατάσταση; Θα παραδεχθούμε ότι δεν μπορούμε να αντιδράσουμε; Θα αφήσουμε τη ζωή μας, τον τόπο μας να τα διαχειρίζονται άλλοι και να κερδοσκοπούν;
ΟΧΙ! Δεν μας ταιριάζει αυτή η επιλογή! Έχουμε και επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα. Μέσα από τα σωματεία μας (αδελφότητες, σύλλογοι, ενώσεις, Ομοσπονδίες, Πανηπειρωτική) και σε συντονισμό με τους μόνιμους κατοίκους της Ηπείρου

Συντονισμένα,

Oργανωμένα,

Διεκδικούμε

Οι Ομοσπονδίες
Καλαμά, Κόνιτσας, Μουργκάνας, Ραδοβιζίων, Τζουμέρκων

Aπευθυνόμαστε σε όλους τους φορείς της αποδημίας και καλούμε να μην υποχωρήσουμε στις δυσκολίες. Μην
αφήσουμε την Ηπειρωτική αποδημία, τα χωριά μας, την Ήπειρο να σβήσουν. Με συλλογική δράση, με αγάπη για
τον τόπο μας και τον λαό μας θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Σήμερα καλούμαστε να πάρουμε την κατάσταση
στα χέρια μας. Δεν πάει άλλο, μην περιμένουμε λύσεις από τα «πάνω», από επίδοξους σωτήρες.

Μόνη λύση, μόνη επιλογή, η συντονισμένη, οργανωμένη διεκδίκηση και δράση μας.

Καλούμε σε Πανηπειρωτική κινητοποίηση της αποδημίας

το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στις 11π.μ.

έξω από το Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών Κλεισθένους 15,
για συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή,
όπου θα καταθέσουμε στο προεδρείο και στα κόμματα τα αιτήματα μας


ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ
Έφτασ’ ο κόμπος στο χτένι…

Συμπατριώτες,
Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες της αποδημίας
Τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων έχουν συσσωρευτεί και διαρκώς οξύνονται. Μεγαλώνει η φτώχεια στις λαϊκές οικογένειες των απόδημων Ηπειρωτών, σε όλες τις οικογένειες της πατρίδας μας. Η ακρίβεια καλπάζει. Οξύνονται τα προβλήματα από την εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας, τα σύννεφα του πολέμου πληθαίνουν. Η
ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται επικίνδυνα.
Τα χωριά μας στην Ήπειρο κάθε μέρα ερημώνουν όλο και περισσότερο. Ακόμη και οι λίγες μέρες του 15Αύγουστου με τη δική μας παρουσία, δεν αρκούν να δώσουν ζωή. Ο πληθυσμός μειώνεται συνεχώς, όπως άλλωστε το πιστοποίησε και η πρόσφατη απογραφή, όσοι νέοι έχουν μείνει αναζητούν τρόπο για μια άλλη ζωή, μεταναστεύουν και οι οικισμοί πλέον κατοικούνται στη συντριπτική πλειοψηφία από υπερήλικες. Η παραγωγική βάση στον πρωτογενή τομέα κάτω από το βάρος των αντιλαϊκών πολιτικών και της απαξίωσης της ντόπιας ποιοτικής παραγωγής και διατροφής συρρικνώνεται. Οι κτηνοτρόφοι απελπισμένοι πια, φθάνουν στο σημείο να σφάξουν τα ζώα τους.
Η Ηπειρώτικη γη φτωχαίνει καθημερινά από υποδομές, από υπηρεσίες που έχουμε όλοι ανάγκη.
Ο τομέας υγείας βρίσκεται σε συνεχή υποβάθμιση και κυρίως η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Γιατρό πολλά χωριά δεν βλέπουν, και όταν τα επισκέπτεται δεν μπορεί να συνταγογραφήσει λόγω έλλειψης ή προβληματικής σύνδεσης του διαδικτύου. Τα ασθενοφόρα είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι υποστελεχωμένα.
Το οδικό δίκτυο παραμένει απαρχαιωμένο και ασυντήρητο.
Οι εσωτερικές συγκοινωνίες μεταξύ των χωριών και των χωριών με τις κωμοπόλεις, με τις πρωτεύουσες των νομών προσεγγίζουν την ανυπαρξία. Η απομόνωση πλήρης.
Όλο και πιο συχνά παρατηρούνται διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ύδρευση.
Τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται διαρκώς. Ο φαύλος κύκλος «κλείνουν τα σχολεία αφού δεν υπάρχουν παιδιά», γυρνάει στο «δεν πάνε οι νέοι στα χωριά αφού δεν έχουν ούτε σχολείο για τα παιδιά». Οι παραγωγικές δραστηριότητες εκτός από τον πρωτογενή τομέα, είναι ανύπαρκτες. Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι έστω και με τις πετσοκομμένες συντάξεις που τις εξανεμίζει η ακρίβεια στη μέση του μήνα, δεν πλησιάζουν το χωριό χωρίς επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς στοιχειώδεις συγκοινωνίες. Όσοι νέοι, ιδιαίτερα νέες γυναίκες, έχουν μείνει στα χωριά ασφυκτιούν.
Από την άλλη μεριά, οι δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία και η ανάγκη για υλοποίηση έργων ΑΠΕ φιλικών στο περιβάλλον, αξιοποιούνται όχι για παραγωγή φθηνού ρεύματος, αλλά για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου. Χωρίς ουσιαστικά κριτήρια, χορηγούνται αφειδώς άδειες και οι εγκαταστάσεις βιάζουν το ερημωμένο Ηπειρώτικο τοπίο. Οι «επενδυτές» χρησιμοποιώντας τη φύση ως εμπόρευμα στήνουν σε κάθε βουνοκορφή αιολικό πάρκο, σε κάθε ρεματάκι φράγμα, σε κάθε πλαγιά και λίμνη φωτοβολταϊκά, ακόμη και δίπλα στα σπίτια μας μονάδες βιοαερίου. Η αδιαφορία για την προστασία του φυσικού, του ιστορικού, του κοινωνικού περιβάλλοντος είναι πλήρης.
Εμείς οι απόδημοι, κάθε φορά που αποφασίζουμε να πάρουμε το δρόμο για την πατρίδα, βγάζουμε μεγάλο στεναγμό με τις τιμές των καυσίμων στον ουρανό και τα διόδια στην κυριολεξία «φόρο μετακίνησης».
Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού στο σπίτι του χωριού με ή χωρίς αναπροσαρμογή, τρώει το εισόδημα, τις συντάξεις και μεγαλώνει ακόμη παραπάνω από τα ανταποδοτικά τέλη της αποκομιδής των αποβλήτων που καταλήγουν πάλι στις τσέπες των επιχειρηματιών. Και το τραγικό είναι ότι οι μόνιμοι κάτοικοι Αττικής, διπλό-πληρώνουμε αυτά τα τέλη, μια φορά στην Αττική και άλλη μια φορά στο χωριό. Το κτηματολόγιο αρπάζει τις πατρογονικές περιουσίες.
Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που όλα μαζί δεν περιγράφονται. Απλά τα βιώνουμε όλοι καθημερινά.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο

Δεν έχουμε πολλές επιλογές

Θα αποδεχθούμε την κατάσταση; Θα παραδεχθούμε ότι δεν μπορούμε να αντιδράσουμε; Θα αφήσουμε τη ζωή μας, τον τόπο μας να τα διαχειρίζονται άλλοι και να κερδοσκοπούν;
ΟΧΙ! Δεν μας ταιριάζει αυτή η επιλογή! Έχουμε και επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα. Μέσα από τα σωματεία μας (αδελφότητες, σύλλογοι, ενώσεις, Ομοσπονδίες, Πανηπειρωτική) και σε συντονισμό με τους μόνιμους κατοίκους της Ηπείρου.

Συντονισμένα,

Oργανωμένα,

Διεκδικούμε

 • Ριζική ανατροπή της κρατικής πολιτικής, θεσμοθετημένη, εξειδικευμένη και ανεξάρτητη από το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση, με την εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου στοχευμένων μεταρρυθμίσεων με ισχυρά κίνητρα και υπερβατικές δημόσιες επενδύσεις για ουσιαστική και μετρήσιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών που ερημώνουν
  με σκοπό την αναγέννησή τους και την ουσιαστική ανατροπή των συνθηκών που οδήγησαν στην εγκατάλειψή τους. Θέλουμε δρόμους, υποδομές, δουλειές, επιλογές και κυρίως ισοπολιτεία, με ίσες ευκαιρίες και με ισότητα για όλες τις κρατικές υπηρεσίες και τις συνθήκες διαβίωσης στα χωριά μας.
 • Πλήρη για όλα τα χωριά πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με εξοπλισμένα ασθενοφόρα που να καλύπτουν και τα πιο απομακρυσμένα χωριά, αναπτυγμένο δίκτυο Κέντρων Υγείας με εξοπλισμό και γιατρούς, τακτικές επισκέψεις γιατρών στα χωριά.
 • Τακτικές εσωτερικές συγκοινωνίες που να συνδέουν και τα χωριά μεταξύ τους αλλά κυρίως τα χωριά με τις κωμοπόλεις και τις πόλεις.
 • Κατάργηση τώρα όλων των διοδίων και ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο. Δεν θέλουμε διόδια με το χιλιόμετρο. Κατάργηση των πανάκριβων τελών διέλευσης στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και Ακτίου – Πρέβεζας.
 • Κατάργηση του ανταποδοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας, του σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων που όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά επιβαρύνει παραπέρα το περιβάλλον και επιβαρύνει τα δημοτικά τέλη προς όφελος των ιδιωτών που εκμεταλλεύονται τη διαχείρισή τους. Η επιβάρυνση αυτή είναι δυσανάλογα μεγάλη για τους απόδημους Ηπειρώτες που επισκέπτονται τα πατρικά τους για λίγες μέρες το χρόνο παράγοντας μικρές ποσότητες απορριμμάτων.
 • Αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ μέχρι την ολοκλήρωση του Ενεργειακού Περιφερειακού Σχεδιασμού, με κριτήριο την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος όχι ως εμπόρευμα. Καθορισμός του ενεργειακού μείγματος που πρέπει να επιλεγεί για την Περιφέρεια, ορισμός περιοχών αποκλεισμού
  χωροθέτησης ΑΠΕ, καθορισμός της φέρουσας ικανότητας στα υδροηλεκτρικά έργα, εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την προστασία των πηγών ύδατος, εφαρμογή έμπρακτων κανόνων αειφορίας για κάθε επίπτωση κάθε έργου. Κατάργηση του χαρατσιού του ΕΤΜΕΑΡ, που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος για να χρηματοδοτούνται οι επιχειρηματίες της “Πράσινης Ενέργειας”, ως ελάχιστο βήμα για φθηνό ρεύμα για το λαό.
 • Τακτική κινητή τραπεζική υπηρεσία ΑΤΜ σε κάθε χωριό.
 • Αντικατάσταση-ανανέωση-συντήρηση υποδομών και δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, κάλυψη με internet όλης της περιφέρειας.
 • Αντιμετώπιση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων, προστασία του ζωικού κεφαλαίου, σταθερές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
 • Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της παράλιας ζώνης.

Συντονισμένα,

Oργανωμένα,

Διεκδικούμε

Οι Ομοσπονδίες
Καλαμά, Κόνιτσας, Μουργκάνας, Ραδοβιζίων, Τζουμέρκων

Απευθυνόμαστε σε όλους τους φορείς της αποδημίας και καλούμε να μην υποχωρήσουμε στις δυσκολίες. Μην αφήσουμε την Ηπειρωτική αποδημία, τα χωριά μας, την Ήπειρο να σβήσουν. Με συλλογική δράση, με αγάπη για τον τόπο μας και τον λαό μας θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Σήμερα καλούμαστε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν πάει άλλο, μην περιμένουμε λύσεις από τα «πάνω», από επίδοξους σωτήρες.
Μόνη λύση, μόνη επιλογή, η συντονισμένη, οργανωμένη διεκδίκηση και δράση μας.

Καλούμε σε Πανηπειρωτική κινητοποίηση της αποδημίας
το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στις 11π.μ.

έξω από το Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών Κλεισθένους 15,
για συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή,
όπου θα καταθέσουμε στο προεδρείο και στα κόμματα τα αιτήματα μας

 

 

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 26 Νοέμβρη στην Αθήνα

https://www.ipsi.gr/wp-content/uploads/2022/11/Πανηπειρωτικό-συλλαλητήριο-στις-26-Νοέμβρη-στην-Αθήνα.pdf

Προηγούμενο άρθροΟλομέλεια της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης την Παρασκευή 21 Οκτώβρη στις 6:30μμ
Επόμενο άρθροΓια την Πανηπειρωτική κινητοποίηση των Ομοσπονδιών στις 26/11