Αρχική Οι Θέσεις μας Αποδημία Διακήρυξη εκλογών ΠΣΕ 2016

Διακήρυξη εκλογών ΠΣΕ 2016

1473
0

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΘΙΝΟΥΣΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΗΜΙΑΣ

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
της Ηπειρωτικής Αποδημίας

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες και όλα δείχνουν ότι η κρίση που σοβεί στην πατρίδα μας, δύσκολα θα ξεπεραστεί και σε κάθε περίπτωση ό,τι ακολουθήσει θα πέσει στην πλάτη των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των μικροβιοτεχνών, της νεολαίας, των νοικοκυρών, των συνταξιούχων, των άνεργων που μάλλον πραγματικά θα πληθαίνουν.

Οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες, στη μεγάλη μας πλειοψηφία, είμαστε άνθρωποι του μόχθου.
Η Ήπειρος και οι απόδημοι Ηπειρώτες βιώνουμε το χειρότερο πρόσωπο της εντεινόμενης κρίσης. Ο τόπος καταγωγής μας που πολλά χρόνια τώρα, πρωταγωνιστούσε στις στατιστικές της φτώχειας, τώρα έχει πλέον βρεθεί αντιμέτωπος με άπειρα δεινά.
Όλοι μας τα βιώνουμε, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Η Ήπειρος, ολοένα πιο κοντά στην κρίση, γίνεται ολοένα και πιο μακρινή για τους Ηπειρώτες, πιο μακρινή για τους ξενιτεμένους της. Οι απαγορευτικές τιμές καυσίμων και διοδίων, τα χαράτσια στα πατρικά μας σπίτια και σε όσα κάρπισε ο ιδρώτας της ξενιτιάς, οι φόροι ακόμη και στα αγροτεμάχια, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη, απομακρύνουν την Ήπειρο ολοένα και περισσότερο.

Αγαπητές συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Εμείς που είμαστε τα θύματα της κρίσης, εμείς θα είμαστε και εκείνοι που θα την ανατρέψουμε. Και όσα είναι τα μέτωπα της κρίσης, τόσα και τα μετερίζια για να την αντιπαλέψουμε. Αυτός ο αγώνας μας θέλει μαζί. Στην ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αυτό το κάνουμε πράξη, χρόνια τώρα.

Εμείς, οι Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, με όλο τον πλούτο της διαφορετικότητας στις καταβολές μας, με όλη τη δύναμη τη συνάντησής μας στον κοινό τόπο του αγώνα, με όλη την πνοή της συνύπαρξης των διαφορετικών γενεών στην ίδια, άρρηκτη αλυσίδα της ανιδιοτελούς, ακατάπαυστης προσφοράς, αναδειχθήκαμε διαχρονικά οι εμπνευστές και πρωτοστάτες στη ζωή, το έργο και τη δράση της οργανωμένης Ηπειρωτικής αποδημίας, ιδιαίτερα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

Έχουμε για υπογραφή μας το ίδιο το έργο μας, κάνοντας πράξη το όνομά μας (τη Συσπείρωση), την προσφορά μας στους απόδημους Ηπειρώτες και την Ήπειρο. Με στάση συνεπή, συνετή, πατριωτική και υπεύθυνη, πασχίζουμε να μετατρέψουμε την κοινή αγωνία σε συλλογικό αγώνα, για να μην γίνει η κρίση, κρίση της Ηπειρωτικής Αποδημίας και της Πανηπειρωτικής.

Επιλέγουμε το εμείς από το εγώ, αποστρεφόμενοι τον παραγοντισμό της ατομικής προβολής και της ομαδικής απραξίας. Δεν διαγκωνιζόμαστε για φωτογραφίες, καρέκλες και αξιώματα αλλά αφιερωνόμαστε ολόψυχα στην άμιλλα της προσφοράς, με πατριωτικό ήθος.

Δώσαμε αναλυτικά τον απολογισμό της πορείας μας της 3ετίας που πέρασε. Συνοψίζουμε εδώ την πρόταση μας για την πορεία της Ηπειρωτικής αποδημίας από δω και μπρος και ιδιαίτερα στα επόμενα 3 χρόνια.

Η πρόταση μας δεν αποτελεί εγκεφαλικό κατασκεύασμα κάποιων «ειδημόνων», «σωτήρων», «κομητών», που έρχονται και παρέρχονται προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν την Πανηπειρωτική ως όχημα για μικροπολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις.

Η πρόταση μας είναι αποτέλεσμα της πραγματικής δράσης μας που με συνέχεια και συνέπεια υπηρετούμε την αποδημία χρόνια. Η προτασή μας είναι αποτέλεσμα της δικής σας ξεχωριστής πρότασης για κάθε καθημερινό μας πρόβλημα την οποία συστηματικά, μυρμηγκίσια, δουλέψαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε, γενικεύοντας, κρίνοντας, διορθώνοντας, προβάλλοντας.

Το ψηφοδέλτιο μας δεν συγκροτείται εν κρυπτώ σε κάποια κομματικά γραφεία. Συγκροτείται από τις πιο ζωντανές δυνάμεις της αποδημίας που δίνουν καθημερινά τη μάχη στα ΔΣ, στις επιτροπές, στις ομάδες δουλειάς, στη διοργάνωση των εκδηλώσεων. Συγκροτείται ανοιχτά και καθαρά στις ολάνοιχτες συναντήσεις μας 3 χρόνια τώρα.

Κοιτάμε κατάματα την κατάσταση: Στον καιρό μας οι μαζικοί φορείς φθίνουν. Διαβλέπουμε συστηματική, οργανωμένη επίθεση σε κάθε τι συλλογικό και σοβαρό, σε κάθε τι που δεν έχει μέτρο και στόχο το κέρδος. Το βλέπουμε παντού. Από το πώς αντιμετωπίζει η πολιτεία τους συλλόγους μας (περίπου ως εμπορικές εταιρείες), ως τους διάφορους που έρχονται να πουλήσουν παραγοντιλίκια.

Ποια είναι τα βασικά σημεία αυτής της φθίνουσας πορείας;
Πρώτα απ’ όλα το στένεμα της δράσης των αδελφοτήτων, των συλλόγων, των Ομοσπονδιών της ίδιας της ΠΣΕ, σε δράσεις που έχουν αποκλειστική σχεδόν αναφορά στον τόπο καταγωγής. Βλέπεις πολλούς συλλόγους να καταγίνονται με τα μικροέργα του χωριού που είναι μεν απόλυτα αναγκαία για να κρατηθεί κάθε οικισμός, αλλά δεν εντάσσονται τις περισσότερες φορές σε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων απέναντι στους δήμους που μένουν στο απυρόβλητο με τη συχνή (φτηνή) δικαιολογία «…δεν έχουν πόρους και υπηρεσίες».

Ακόμη αρκετοί δίνουν όλη τους την ενέργεια στη διοργάνωση ενός παραδοσιακού πανηγυριού στο χωριό (τον Αύγουστο), παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι τα μέλη του συλλόγου που μένουν στην αποδημία και κυρίως στην Αττική είναι από τα πράγματα αποκομμένα και αποκλεισμένα στη συμμετοχή. Αφήνουμε βεβαίως στην άκρη το ζήτημα της ποιότητας των πανηγυριών που αποτελεί θέμα οξύτατης αντιπαράθεσης στην πράξη.

Δεύτερο το θέμα της απόσπασης των πρωτοβάθμιων συλλόγων από τα δευτεροβάθμια και της ΠΣΕ. αποτελεί την έκφραση της επιλογής της ατομικής λύσης, της λογικής να κοιτώ το μαγαζάκι μου, λογικής όμως που δεν οδηγεί πουθενά και απλά κρύβει τα προβλήματα κάτω από το τραπέζι. Γιατί πλέον έφτασε η στιγμή που το μαγαζάκι εμφανίζεται να χρεωκοπεί. Απόδειξη οι γνωστές ρήσεις ότι «…οι αδελφότητες πέθαναν, μόνο οι σύλλογοι στις γειτονιές υπάρχουν» και άλλα παρόμοια. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τη δουλειά που γίνεται στους συλλόγους των δήμων και μόνο τη μαζικότητα να μετρήσουμε, η σύγκριση είναι συντριπτική υπέρ των συλλόγων των χωριών. Φαντάζουν μαζικές οι εκδηλώσεις με 2000 άτομα (όχι κατ’ ανάγκη Ηπειρώτες) σε κάποιον Δήμο, αλλά αν συγκρίνεις με το πλήθος των Ηπειρωτών του Δήμου βλέπεις πολύ μικρή συγκομιδή. Ενώ σε Γενική συνέλευση μικρής αδελφότητας με 30~40 παρόντες το ποσοστό είναι πολλαπλάσιο.

Το ερώτημα είναι πλέον ορατό και σαφές:

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΔΗΜΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΕΙ ΜΑΖΙΚΑ ΤΗ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΣΕ;

Η απάντηση βρίσκεται στην πρόταση μας:

Ναι! Ο δρόμος αυτός υπάρχει! Είναι αναγκαίος, δύσκολος και με 2 βασικές προϋποθέσεις:

Α) Να αναπροσανατολιστεί το περιεχόμενο της δράσης μας σε ένα διαλεκτικό σύνδεσμο της ενασχόλησης αγωνιστικά με τα προβλήματα της Ηπείρου με συνδυασμένη παράλληλη συστηματική ενασχόληση με τα καθημερινά προβλήματα των απόδημων Ηπειρωτών όπου ζουν, καθορίζοντας αυτό το περιεχόμενο από την ιδιαιτερότητα μας. Είμαστε απόδημοι Ηπειρώτες!

Β) Αυτός ο αναπροσανατολισμός της δράσης περνάει πρώτα και κύρια από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Ηπειρωτική αποδημία χωρίς αυτά δεν νοείται! Η ΠΣΕ, οι Ομοσπονδίες κριτήριο της δράσης τους πρέπει να έχουν τη συμμετοχή, αυτών ακριβώς των πρωτοβάθμιων σωματείων. Οι ενέργειες, οι δράσεις, οι εκδηλώσεις της ΠΣΕ πρέπει να γίνονται στην πλειονότητα τους με τη συμμετοχή των σωματείων στον σχεδιασμό, στην οργάνωση, στην εκτέλεση και στον απολογισμό τους. Οι ενέργειες, οι δράσεις, οι εκδηλώσεις της ΠΣΕ, πρέπει να λειτουργούν πραγματικά ως «εργαλεία» για τη μαζικοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, με θέματα που θα συνεγείρουν ΟΛΟΥΣ τους απόδημους Ηπειρώτες 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο 10 μέρες στο χωριό και λίγους τυχερούς που μπορούν να πάνε!

Αυτόν τον δρόμο διαλέγουμε και θα τον υπηρετήσουμε στη νέα θητεία της ΠΣΕ. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά δεν γίνονται με ψηφίσματα του ΔΣ της ΠΣΕ (αναγκαία βεβαίως για να δίνεται το συνοπτικό στίγμα της κάθε φορά κατάστασης), αλλά με σκληρή καθημερινή δουλειά δίπλα στις συνεδριάσεις των ΔΣ, στις συναντήσεις εργασίας, στις Γενικές συνελεύσεις.

Στον δύσκολο, τον κουραστικό αυτόν δρόμο, καλούμε κάθε συμπατριώτη, να συσπειρωθεί στη Συσπείρωση, να δώσει δύναμη στο ψηφοδέλτιο μας και να αναδειχθεί η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στις εκλογές της 4ης του Απρίλη 2016 ακόμη πιο δυνατή, ακόμη πιο ικανή να οδηγήσει την ΠΣΕ σε νέους δρόμους ζωντάνιας, με μαζικά σωματεία, με νεολαία, με γυναίκες, πλούτο δράσης!

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στις ιδέες μας, στην αφιλοκερδή και ανιδιοτελή μας προσφορά, στην πείρα μας, στην αγωνιστικότητα μας, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη σε όλους εσάς!

Μάρτιος 2016

Προηγούμενο άρθροΔιακήρυξη εκλογών ΠΣΕ 2013
Επόμενο άρθροΗ εφημερίδα μας, έκδοση Μάρτιος 2016