Αρχική Νέα - Εκδηλώσεις 2020 Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά

2603
0

Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για μια ακόμα φορά τα μεγάλα θύματα της υγειονομικής κρίσης που λειτουργεί ως καταλύτης μιας νέας και βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Αποκαλύπτει την κατάρρευση των εμπορευματοποιημένων και ιδιωτικοποιημένων συστημάτων δημόσιας υγείας, ακόμα και στην κορωνίδα του καπιταλισμού στις ΗΠΑ, παρά τον ηρωισμό των εργαζομένων σε αυτά, με τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε υποδομές και υγειονομικό υλικό, με συνέπεια τις εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες ζωών.
Οι ελλείψεις μέτρων στοιχειώδους προστασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι χιλιάδες απολύσεις, η εφαρμογή πιο εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης, η τηλεργασία, η μείωση μισθών και η ανεργία είναι μερικές από τις καθημερινές εικόνες και στη χώρα μας.
Αποδεικνύουν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και του εκμεταλλευτικού συστήματος. Τα αντιλαϊκά μέτρα ήρθαν για να μείνουν.
Στον αντίποδα των μέτρων «ασπιρίνες» για τους εργαζόμενους, οι κάθε είδους διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο με τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές απαλλαγές, τη χορήγηση κρατικών δανείων, τις επιδοτήσεις μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, την αναστολή πληρωμών και λοιπά, στοχεύουν στην ανάκαμψη και περαιτέρω κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων που δεν αποσκοπούν στη στήριξη της εργασίας,
αλλά στη στήριξη της μεγαλοεργοδοσίας.
Και όμως η κυβέρνηση της ΝΔ μεσούσης της κρίσης της επιδημίας, συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάθεση για ψήφιση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την παιδεία που βάζει μεγαλύτερα εμπόδια για τη μόρφωση των παιδιών και την αφαίμαξη των δαπανών των γονιών, αλλά και νομοσχεδίου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Δίνοντας επιπρόσθετα κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο επιχειρεί να περιορίσει τα όποια εμπόδια στην υφιστάμενη αδειοδοτική διαδικασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των αποβλήτων αφαιρώντας τις όποιες αρμοδιότητες της Τοπικής Διοίκησης, ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, τις οικιστικές πυκνώσεις ανοίγοντας παράθυρο για την συνέχιση της αυθαίρετης δόμησης, τις παρεμβάσεις στις προστατευόμενες περιοχές “ΝΑΤΟΥΡΑ” με στόχο για περαιτέρω δράσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Όλα αυτά τα χρόνια η Ηπειρωτική Συσπείρωση ανέδειξε και πάλεψε μέσα από την ΠΣΕ με τη συνεργασία των Συλλόγων για όλα αυτά τα ζητήματα.
Αυτή η βαρβαρότητα δυστυχώς δεν εξωραΐζεται από τα επιμέρους μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών και τις προσπάθειες συγκάλυψης
που κάνουν οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα και οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και συμμαχίες εν μέσω ανταγωνισμών και αντιθέσεων συμφερόντων που:
• Αποθεώνουν την «ατομική ευθύνη» για να κρύψουν τι τεράστιες κρατικές ευθύνες και ελλείψεις κυρίως στα δημόσια συστήματα
υγείας που παρά τα όποια ημίμετρα συνεχίζουν να είναι μεγάλες.
• Προσπαθούν να επιβάλλουν σιωπητήριο στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα με το πρόσχημα της πανδημίας
και μιας ψευδεπίγραφης «εθνικής ομοψυχίας».
• Επιδιώκουν την υποταγή των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου με το ψευτοεπιχείρημα ότι όλοι είμαστε στην ίδια
όχθη και στο ίδιο καράβι.
• Επεξεργάζονται μέτρα άμεσης οικονομικής παρέμβασης με επενδύσεις και επιδοτήσεις ζεστού κρατικού χρήματος με το σαθρό
επιχείρημα της δήθεν στήριξης της εργασίας και που θα κλειθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυταπα-
σχολούμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα με νέα μνημόνια.
• Επιστρατεύουν το παραμύθι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για να κρύψουν ότι η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία ανταγωνιζομένων κρατών και οικονομιών που ομονοούν όταν χρειάζεται να λαμβάνουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που όμως συμβάλλουν στη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
• Η εργατική Πρωτομαγιά που φέτος θα γιορτασθεί εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, συμβολίζει τον ακαταμάχητο αγώνα
και την πάλη των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Τιμάμε τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο του
1986, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές την 1η Μάη του 1944 στην
Καισαριανή, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όσους θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλούμε τους Ηπειρώτες να συνεχίσουμε μαζί αυτό το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών-λαϊκών αναγκών.

28-4-2020
(Του Γιάννη Νάκη μέλους του ΔΣ της ΠΣΕ
και της γραμματείας της ΗΣ)

Προηγούμενο άρθροΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Επόμενο άρθροΤοποθέτηση του επικεφαλής της ΗΣ, Σωτήρη Κολιούση, στη συζήτηση του ΔΣ της ΠΣΕ για το τραίνο στην Ήπειρο