Αρχική Νέα - Εκδηλώσεις 2017 Η ανακοίνωση της ΗΣ για την Ημερίδα της ΠΣΕ για το ΒορειοΗπειρωτικό

Η ανακοίνωση της ΗΣ για την Ημερίδα της ΠΣΕ για το ΒορειοΗπειρωτικό

2121
0

Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΠΣΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

 Αθήνα 7 Ιούνη 2017

Εύλογα ερωτηματικά, γεννά ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η πλειοψηφία της διοίκησης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ), τις κρυστάλλινες θέσεις της Συνομοσπονδίας για το Βορειοηπειρωτικό, σε μια περίοδο που τίθεται  πλέον ανοικτά από διάφορες πλευρές και κύκλους ζήτημα της αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης και άρα αλλαγής των συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 25ης Μάη (συζητήθηκε και το πλαίσιο της Ημερίδας με θέμα «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία την Σύγχρονη Εποχή» που θα γίνει τη Δευτέρα 12 Ιούνη 2017) η πλειοψηφούσα παράταξη «Ενότητα για την Ήπειρο», αρνήθηκε να θέσει ως προμετωπίδα της Ημερίδας βασικές θέσεις της ΠΣΕ όπως ο σεβασμός των δικαιωμάτων και ελευθεριών της Ελληνικής μειονότητας και η  άρνηση της αλλαγής (με κάθε τρόπο) των συνόρων.

Η απόφαση που πήρε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΣΕ για το πλαίσιο της εν λόγω Ημερίδας, οδηγούν την Πανηπειρωτική- και όχι μόνο- σε επικίνδυνες ατραπούς. Σε μια εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται όλο και περισσότερο στο μάτι του γεωστρατηγικού κυκλώνα, με εξελίξεις που αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες, τα σύνορα της χώρας μας και επαπειλούν την ειρήνη στην περιοχή, ο προσανατολισμός της ημερίδας που επέλεξε η πλειοψηφία του ΔΣ στην ΠΣΕ, τείνει ευήκοο ους σε εθνικιστικούς κρωγμούς, δύο εβδομάδες πριν τις Αλβανικές εκλογές. Με την ενέργεια αυτή, που αντιστρέφει καθαρά κατακτήσεις της ΠΣΕ όπως η δημοκρατικότητα, η διαφάνεια και η συλλογικότητα, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΣΕ, μεταφέρει και προς τα έξω τον αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας που άρχισε να εφαρμόζει μέσα στην ΠΣΕ από τον Απρίλη του 2016.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί η ΠΣΕ από την πλειοψηφούσα παράταξη, σε θέσεις και ενέργειες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διάφορους κύκλους όχι ως παράγοντας συμφιλίωσης ανάμεσα στους 2 λαούς αλλά ως πυροκροτητή σε φυτίλι πάνω σε πυριτιδαποθήκη, οι σύμβουλοι της Ηπειρωτικής Συσπείρωση (ΗΣ), διαχώρισαν τη θέση τους, προτείνοντας – με την έγγραφη εισήγηση που κατέθεσαν στο ΔΣ της ΠΣΕ – το πλαίσιο που θα πρέπει να έχει η εν λόγω Ημερίδα. Αφού κατήγγειλαν δημόσια αυτή την ενέργεια της πλειοψηφίας του ΔΣ, δήλωσαν πως η ΗΣ θα απόσχει από κάθε δράση της ημερίδας. Στο «δια ταύτα» κάλεσαν την πλειοψηφία να αναλογιστεί, έστω και την τελευταία στιγμή, τον κατήφορο που οδηγεί την Πανηπειρωτική, να αναβάλει την ημερίδα και να διοργανώσει μια άλλη – σε συνεργασία με ΑΕΙ- στα πλαίσια που η ιστορία της ΠΣΕ επιτάσσει.

H ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Το πλήρες κείμενο της εισηγητικής πρότασης της ΗΣ, που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΣΕ της 25ης Μάη – το οποίο καλούνται να κρίνουν και να πάρουν θέση οι απόδημοι Ηπειρώτες και τα μέλη της ΠΣΕ (Αδελφότητες, Σύλλογοι, Ομοσπονδίες κλπ) – έχει ως εξής:

“ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΗΣ Προς το ΔΣ της ΠΣΕ στη συνεδρία 25/5/2017

Για την Ημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, με θέμα «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία την Σύγχρονη Εποχή»

Α. Αναγκαιότητα

            Το καταστατικό της ΠΣΕ αναφέρει:

«ΣΚΟΠΟΙ  ΚΑΙ  ΜΕΣΑ

Ά ρ θ ρ ο   2ο

  1. Σκοποί της Συνομοσπονδίας είναι:

……….    ε) Η επίδειξη ενδιαφέροντος για διασφάλιση των διεθνώς καθιερωμένων δικαιωμάτων της Ελληνικής (Βορειοηπειρωτικής) μειονότητας της Αλβανίας όπως και για την πλήρη απολαβή των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων τους, τα οποία κατοχυρώνονται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις Διεθνείς Συνθήκες.»

Η ΠΣΕ λοιπόν ασχολείται στη βάση δικαιωμάτων ως μειονότητας από τις διεθνείς συνθήκες. Δεν παρεμβαίνει στο imperium του Αλβανικού κράτους και δεν μπορεί να υποδείξει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα ποιόν πρέπει να ψηφίσουν ή ποιόν δεν πρέπει να υποστηρίξουν στις εθνικές εκλογές της Αλβανίας.

Αντιγράφω από πρόσφατο σχετικά ενημερωτικό σημείωμα της επιτροπής προς τα μέλη του ΔΣ (15-07-2015).

«Αποφασίστηκε να συνταχθεί κατάλογος όλων των προβλημάτων των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα, στην Αλβανία και να προχωρήσουμε στην συγκέντρωση όλων των σχετικών ντοκουμέντων και των κατά καιρούς αποφάσεων της ΠΣΕ σε ένα φάκελο για να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πρόσβαση από όλα τα μέλη του ΔΣ και κάθε ενδιαφερόμενο. ……….συζητήθηκαν ζητήματα των σχέσεων των δύο χωρών που βρίσκονται στην επικαιρότητα, όπως το πρόβλημα της μη τυπικής άρσης του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών, ο καθορισμός των συνόρων, ο καθορισμός ΑΟΖ, τα προβλήματα συγκοινωνίας, διδασκαλίας γλώσσας, διοικητικής διαίρεσης, αλλαγής τοπωνυμίων, εκκλησίας, της προπαγάνδας για Μεγάλη Αλβανία, Τσάμηδες κ.λ.π. Για την ενημέρωση των μελών του ΔΣ στέλνουμε συνημμένα και τις κοινές δηλώσεις των δύο Υπουργών Εξωτερικών στην πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα, όπως δόθηκαν επισήμως από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας. Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός αποτελεί γέφυρα φιλίας και θα οργανώσουμε πρόγραμμα ενεργειών και εκδηλώσεων στην κατεύθυνση αυτή. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε ουσιαστικότερα με τα μέλη της ΠΣΕ Βορειοηπειρωτικά σωματεία, για ανάπτυξη κοινών δραστηριοτήτων.

Ξεκινάμε, με βάση αυτά, να ετοιμαζόμαστε για την διοργάνωση ημερίδας σχετικής με τα παραπάνω.»

Το ΔΣ ενέκρινε την κατεύθυνση και εισηγήθηκε στη ΓΣ (Μάρτιος 2016), αποφασίστηκε. Τον Σεπτέμβριο 2016 συνεδρίασε η επιτροπή, συγκεντρώθηκε το υλικό της προηγούμενης Ημερίδας, αλλά δεν προχώρησε το ΔΣ.

Η ημερίδα λοιπόν πρέπει να έχει την θεματολογία που έχει ήδη αποφασιστεί, όπως αναφέρονται παραπάνω, βασιζόμενη και στην προηγούμενη ημερίδα στη μονή Πεντέλης και λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, τις δηλώσεις και ενέργειες των ιθυνόντων κύκλων κάθε χώρας και τα πραγματικά συμφέροντα των λαών ενάντια σε κάθε πόλεμο και την ανάγκη να ζουν ειρηνικά. Να μην γίνει ούτε σκέψη για αλλαγή συνόρων. Υπενθυμίζουμε ότι τίθεται πλέον ανοικτά το ζήτημα της αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης (με την οποία ορίστηκαν τα σύνορα της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας), τόσο από τους ηγετικούς κύκλους της άρχουσας τάξης της Τουρκίας (αλλεπάλληλες δηλώσεις Ερντογάν, μελών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης), όσο και από τις αντίστοιχες δυνάμεις στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο (Δηλώσεις Ράμα, Θάτσι κλπ). Παράλληλα δεν πρέπει να μας διαφεύγει η απόφαση των ΗΠΑ για εξοπλισμό των Κούρδων ως δύναμη εναντίον του ISIS στη Συρία, αλλά ταυτόχρονα σε συμβιβασμό με της επιδιώξεις της Ρωσίας στην περιοχή υποστήριξη των αιτημάτων αυτονόμησης του Κουρδιστάν και πιθανόν ανεξαρτοποίησης του. Προβληματισμό επίσης προκαλεί η των ημερών απόφαση των ΗΠΑ όχι μόνο να συνδράμουν με οπλικά συστήματα τη Σαουδική Αραβία, αλλά να της παραχωρήσουν και τεχνογνωσία μέσω της συμπαραγωγής τους, όταν είναι παγκοίνως γνωστό ότι η συγκεκριμένη χώρα οπλίζει, χρηματοδοτεί, εκπαιδεύει και εν γένει υποστηρίζει την πλειονότητα των ομάδων του ισλαμικού φονταμενταλισμού, ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ, ISIS κλπ. Εν τω μεταξύ οι εθνικιστικές κραυγές πληθαίνουν και στην Ελλάδα και πρόσφατα (14 Μαΐου 2017) σε εκδήλωση στο Δελβινάκι, ο Κονίτσης Ανδρέας προέβαλε το σύνθημα «Ξεπερνώντας την αναποτελεσματική μέχρι τώρα μέθοδο της Αυτονομίας συντασσόμαστε πλέον με την Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα». Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι από ελληνικά εδάφη έγινε ο πρόσφατος φονικός βομβαρδισμός της Συρίας.

Στα πλαίσια αυτά, θα περίμενε κανείς σεβόμενοι την ιστορία της ΠΣΕ και τις επιταγές των επικίνδυνων καιρών που ζούμε, το ΔΣ της ΠΣΕ προχωρώντας στην υλοποίηση μιας τέτοιας ημερίδας να θέσει στην προμετωπίδα την άρνηση της αλλαγής (με κάθε τρόπο) των συνόρων και την επίκληση της μειονότητας ως παράγοντα ενεργής υποστήριξης αυτού του στόχου και μέσα από την ημερίδα ενός νηφάλιου διαλόγου σε επιστημονικό επίπεδο, να αναζητηθούν δρόμοι και επιλογές υλοποίησης του.

Αντ’ αυτού στο Δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ, η προοπτική αυτή αντικαταστάθηκε από τον εθνικιστικό κρωγμό «Κοινός τόπος, η ενότητα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, για την δημιουργική εξομάλυνση προβλημάτων, αλλά και μελλοντικής προοπτικής». Το αυτό, πιο καθαρά ακούστηκε στην επιτροπή ότι η ημερίδα γίνεται για να ενωθεί η μειονότητα εν όψει των Αλβανικών εκλογών ως Ελληνική δύναμη (και μάλιστα υπό το ΚΕΑΔ).

Το ότι μάλιστα η πλειοψηφία του ΔΣ επιδιώκει να διακόψει κάθε δεσμό με προηγούμενες θέσεις που με αγώνες διαμορφώθηκαν σε διάστημα δεκαετιών στην Ηπειρωτική αποδημία, καταφαίνεται στην ακροτελεύτια παράγραφο «Η ΠΣΕ θα διευθύνει, συντονίσει χρονικά και θα καταγράψει την όλη διαδικασία της ημερίδας με σκοπό την δημιουργία ενός Φακέλου με τα δεδομένα της δομημένα, έτσι ώστε να κατατεθούν-παραδοθούν προς τους άμεσα εμπλεκομένους οργανισμούς και φορείς.» Δηλαδή δεν λαμβάνεται υπόψη τίποτε από όσα έχει κατακτήσει η Ηπειρωτική αποδημία και καταγράφηκαν σε συναντήσεις, ψηφίσματα, ομιλίες, εκδηλώσεις με αιχμή τις αποφάσεις στα 3ο, 4ο, 5ο και 6ο Παγκόσμια Πανηπειρωτικά Συνέδρια και την ημερίδα στη μονή Πεντέλης στις 7 Ιουλίου 1996.

Και τέλος αποκορύφωμα της στα όρια της φασίζουσας αντιδημοκρατικής λειτουργίας πλέον και προς τα έξω του ΔΣ, αποφασίστηκε να γίνει η ημερίδα σε 3 ώρες, με τους αρεστούς εισηγητές από τους διοργανωτές, να μην προβλεφθούν ούτε χαιρετισμοί (οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων κλπ) ούτε και «… χρόνος για μεμονωμένες τοποθετήσεις». Ο ορισμός του «Γιάννης πίνει και Γιάννης κερνάει». Προφανές είναι ότι οι αντιλήψεις που προσπαθεί να περάσει η πλειοψηφία δεν αντέχουν σε αντίλογο. Και γι αυτό περιχαρακώνει όσο μπορεί την εκδήλωση.

Γεννάται το ερώτημα: Ποιος ο λόγος τόσο εξόφθαλμα προκλητικής συμπεριφοράς; Είναι άλλο ένα λάθος; Κατά τη γνώμη μας όχι. Είναι συνειδητή επιλογή υποστήριξης αυτών των αντιλήψεων που είναι άκρως επικίνδυνες για την ειρήνη, για την ίδια τη μειονότητα που θέλει να τη χρησιμοποιήσει όχι ως παράγοντα συμφιλίωσης ανάμεσα στους 2 λαούς αλλά ως πυροκροτητή σε φυτίλι πάνω σε πυριτιδαποθήκη.

Θα καταγγείλουμε με όλους τους τόνους αυτή την ενέργεια της πλειοψηφίας του ΔΣ, θα απόσχουμε από κάθε δράση της ημερίδας. Καλούμε την πλειοψηφία να αναλογιστεί έστω και την τελευταία στιγμή τον κατήφορο που οδηγεί την ΠΣΕ και να πάρει απόφαση να αναβάλει την ημερίδα και να την διοργανώσει σε συνεργασία με ΑΕΙ και στα πλαίσια που η ιστορία της ΠΣΕ επιτάσσει.

Τα μέλη του ΔΣ που εκλέχτηκαν με την ΗΣ.”

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση της ΗΣ για τη διαχείριση αποβλήτων
Επόμενο άρθροΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΣΕ